Om träningen

Om träningen


Vad vill du gör med din häst? Vill du prova på något nytt eller utveckla er inom något ni redan håller på med? Behöver du inspiration och lite nya ideer för er träning?

Trickträning

Trickträning kan vara ett bra komplement eller bara en rolig grej att göra tillsammans med sin häst, det kan hjälpa din häst både fysiskt och mentalt och kan också vara en hjälp till att skapa en bättre relation med sin häst.


Frihetsdressyr

Att träna utan utrustning från marken eller uppsuttet. Att ha ett samarbete och kommunikation med sin häst som gör att linor, tyglar och bett inte längre behövs. Frihetsdressyr skapar en bättre förståelse mellan dig och hästen och därmed en bättre relation. 

För mig ligger tjusningen i just den här sortens träning i tilliten och kommunikationen mellan häst och människa och få saker överträffar nog känslan av frihet och glädje när man kan sätta iväg i galopp helt utan sadel och träns.Akademisk Ridkonst

Förr i tiden utbildade man hästarna till att användas i en annan sorts stridskonst, än på det sätt militären senare gjorde (och som ligger till grund för moderna dressyr), och många år lades ner på att utbilda dem. Hästen skulle vara mycket lyhörd, kvick, balanserad och vändbar med speciellt fokus på sätet då man red på en hand med vapnet i den andra. Målet är att kunna uppnå samlad ridning på en hängande tygel med bibehållen kontakt.

Nu för tiden används den akademiska ridkonsten även som en gymnastiserande friskvård för hästen och vilken sorts häst du har spelar ingen roll, utan man jobbar för att stärka hästen med de förutsättningar den har för att få en så hållbar och välmående häst som möjligt.


Hästkommunikation

Den största utmaningen vi som hästmänniskor ställs inför är hur vi på bästa sätt ska kommunicera med vår häst på bästa sätt för att vi ska förstå varandra.


Förstår du vad din häst visar? Kan du förklara för din häst vad du vill på ett sätt som den förstår? Att kommunicera med våra hästar på ett sådant sätt att man förstår varandra är inte helt lätt och kräver mycket medvetenhet om sitt kroppspråk när man är med din häst.


Problemlösning och miljöträning

Det absolut vanligaste problemet jag stöter på är just vid lastning och transportering, det är ofta ett spänt och stressat moment för både häst och ägare och nog så förklarligt också men något som i de allra flesta fall är absolut nödvändigt att det funkar och därtill på ett säkert och lugnt sätt eftersom det även kan bli ett riskfyllt moment både vid själva lastningen men även under körningens gång. Därför är det viktigt att man förbereder och tränar hästen i god tid innan det är dags och åka.


Jag hjälper självklart till med diverse andra problem och miljöträning.